Renovering

Att bo i bostadsrätt innebär att man själv har ansvaret för lägenhetens skick. Det är därför viktigt att man regelbundet renoverar och fräschar upp lägenheten inte bara vad gäller målning, tapeter och golv. Som lägenhetsinnehavare är du ansvarig för vattenrör och vatteninstallationer i din lägenhet liksom elledningar och elinstallationer. Du har ett stort ansvar för att inte orsaka brand eller vattenskador.


Begär tillstånd av Styrelsen

Vid större renoveringar som innebär att vatten, avlopp eller el blir inblandat måste du ha styrelsens godkännande.

Det du ska lämna in till styrelsen@oversten1.se vid ansökan är följande:

1. Ifylld ansökningsblankett som finns här på hemsidan.

2. Kopia av gällande ansvarsförsäkring för den som står ansvarig för arbetet.

3. Kopia på VVS-certifikat för den som skall utföra eventuella rör- och vattendragningsarbeten.

4. Kopia på el-certifikat för den som skall utföra eventuella el-arbeten.

5. Kopia på Våtrumscertifikat för den som utför kaklingsarbeten, förnyas årligen.

6. Bygglovshandlingar om det behövs bygglov (gäller endast vissa specifika arbeten - se Viktiga Regler nedan).

När ansökan är komplett och inlämnad behandlar styrelsen ärendet på sitt nästa styrelsemöte. Det hålls en gång i månaden. Se därför till att vara ute i god tid innan arbetet ska påbörjas.


Färdig renovering

Om din renovering har varit av en sådan art att det krävt ett styrelsebeslut, så måste du meddela styrelsen när arbetet är klart. Besiktning ska då ske och ett skriftligt besiktningsprotokoll upprättas. Det kan vara avgörande i framtiden, vid ett kommande stambyte så måste det kunna visas att anslutande ledningar är utförda på ett godkänt sätt.

Alternativet är att riva allt och bygga om för att säkerställa ett godkänt resultat. Därför är det oerhört viktigt att du läser nedan information


Viktiga regler

Hissskydd
Täck golvet med skyddande material om du skall transportera byggavfall eller material som kan riskera att smutsa ner, eller skada ytskikt på hissen. Föreningens nya hissar har väggkydd. Kontakta tekniske förvaltaren i god tid för att få dessa uppsatta.

Störande arbete
Störande arbeten så som borrning och bilning får endast ske mellan 08:00-19:00 på vardagar och 09:00-16:00 på helger för att störa andra medlemmar i föreningen så lite som möjligt. Avisera i god tid så att andra medlemmar är informerade och kan förbereda för er renovering.

Bärande väggar
Det råder generellt förbud mot att ändra i de inre bärande väggarna. Utöver ytterväggarna är alla betongväggar bärande. Exempelvis vägg mellan sovrum och vardagsrum och vägg mellan kök och vardagsrum.

Elarbete
För elavstängning och installation av 3-fas behöver anmälan ske till tekniske förvaltaren av auktoriserad elektriker/elfirma. Meddela dina planer för att få tillgång till elskåpet i trapphuset.

Rör- och vattendragningsarbete
Om vattnet måste stängas av skall du samordna detta med tekniske förvaltaren.

Badrumsgolv
Bjälklaget i toaletten är mycket tunt, framför allt vid golvbrunn och anslutning till huvudstam. Det finns stor risk för att taket rasar för grannen under om arbetet sker på fel sätt.

Element
Absolut inga ingrepp får ske i radiatorer utan styrelsens godkännande. Vattenfyllda radiatorer (element) är föreningens ansvar. Alla byten och reparationer av radiatorer måste utföras av föreningens godkände hantverkare. Man får absolut inte anlita egna hantverkare för denna typ av arbete.

Historiskt har kostnader uppstått för föreningen när obehöriga hantverkare utfört icke-godkända arbeten i radiatorkretsen vilket påverkat värmen för samtliga boende i fastigheten. Om du installerar element utan styrelsens godkännande kan du komma behöva stå för kostnaden att återställa dessa - du kan även behöva stå för kostnaden att åtgärda de problemen som uppstår hos andra boende.

Ventilation
Tilluft sitter i golvet bakom element i sovrum och vardagsrum. Frånluft sitter i väggen i badrum och kök.

Huvudventilation sitter i lådan som ligger i förrådet/garderoben i respektive lägenhet. Detta får ej byggas över.

I kök får fristående kolfilterfläkt installeras. Det är förbjudet att ansluta en motordriven köksfläkt till ventilationssystemet.

Vid en badrum- eller köksrenovering som påverkar ventilationen behöver du injustera ventilationen. Felaktig ventilation kan leda fuktskador, dålig lukt och försämrad hälsa eftersom skadliga partiklar som radon ökar. Kontakta tekniske förvaltaren för injustering.

Om du påverkar ventilation utan styrelsens godkännande kan du komma behöva stå för kostnaden att återställa dessa - du kan även behöva stå för kostnaden att åtgärda de problemen som uppstår hos andra boende.

Vattenburen handdukstork eller golvvärme
Föreningen tillåter inte vattenburen golvvärme i badrum. Undantag ges för handdukstork förutsatt att den installeras med en åtkomlig ventil som är injusteringsbar och att injustering samordnas med föreningens tekniske förvaltare. Observera att handdukstorken inte är varm året runt då värmen i elementkretsen stängs av vid plusgrader. Därför rekommenderar Styrelsen elektrisk handdukstork.

TV-uttag
Kabel-TV-nätet är föreningens egendom. Inga ingrepp i nätet får ske utan styrelsens tillstånd. Anledningen till att det krävs en tekniker är att nätet är uppbyggt kring ett antal huvudstammar med förstärkare. Om du skruvar och klipper i nätet kan det förstöra eller försämra bilden för en eller flera grannar.

Hiss och bygavfall
Du ansvarar för att allt byggavfall bortforslas till av kommunen angiven plats. Det är inte tillåtet att slänga byggavfall i våra behållare för hushållssopor. Vidare information angående avfall och återvinning finner du här.

Använder du container eller s.k. BIG BAG, så se till att de placeras så att de inte stör framkomligheten för de som går, har rollatorer, barnvagnar eller permobiler

Ytterdörr och brevinkast
Styrelsen har förhandlat fram attraktiva priser ifall ni vill byta säkerhetsdörr med två obereoende leverantörer. Kontakta Styrelsen för mer information om erbjudandet.

Det är inte tillåtet att ha en extern brevlåda bredvid sin ytterdörr. Det är endast acceptabelt med brevinkast eller extern postbox på annan ort. Boende som har satt upp detta utan tidigare tillåtelse ombeds ordna annan lösning för deras post.

Bygglov
Börja med att kontakta Solna Stads byggnadsnämnd och se till att bygganmälan/byggnadslovet är klart innan du begär tillstånd hos styrelsen.

Skjutdörr mot balkongen (Bygglov)
För att ändra ytterväggen ut mot balkongen (t.ex. göra stora balkongdörrar i glas), krävs byggnadslov. Styrelsens villkor för att godkänna sådan ansökan är att:

  • skjutdörrsparti installeras i befintligt hål i fasad (villkor för tidigare bygglov, Solna Stad)

  • kulör är lik befintliga partier i fasad (villkor för tidigare bygglov, Solna Stad)

  • skjutdörrspartierna förses med tvärslå i samma höjd som tidigare fönsterbröstning, cirka 90 cm från överkant golv (villkor för tidigare bygglov, Solna Stad),

  • skjutdörrsparti ger ett ​u-värde på hela konstruktionen på 1.2 eller lägre

  • befintligt element ersätts med ett nytt element av föreningens hantverkare

Observera att enligt föreningens stadgar övergår ansvaret från föreningen till medlem när skjutdörr installeras mot balkong.

Fick du inte svar på din fråga? Maila till styrelsen så får du besked: styrelsen@oversten1.se