Om BRF Översten 1

Bostadsrättsförening Översten 1 omfattar två hus och 85 lägenheter på Johan Enbergs väg 19 och 23 i området Västra Skogen som ligger i Solna Kommun. Varje lägenhet har tillgång till bredband via Bredband2, kabel-TV genom Tele2.

Området erbjuder god tillgänglighet till kollektivtrafik, från Västra Skogens T-banestation med två linjer in till centrala Stockholm (ca 7 min) och till Solna C (2 min). Du kan även åka buss till och från Västra Skogen. På bekvämt promenadavstånd ligger Kungsholmen och Stockholm Centralstation.

Området kännetecknas av goda promenad- och cykelvägar samt närhet till Pampas Marina, Huvudstabadet och en ridskola. Livsmedelsbutiker, postservice, skolor och bankomat finns tillgängliga.

Johan+Enbergs+väg+23.jpg

Omgivning

Johan Enbergs väg 1968-69, Svenska Riksbyggen/Kaj Sucksdorff, AB Bergshamrabyggen. En Solnasiluett känd för dem som kört Essingeleden norrut. De karaktäristiska höghusen i 10 våningar balanserar på klipporna i en mjuk båge. Bakom dem sträcker det 300 meter långa, svagt böjda bostadshuset ut sig. Höghusen har anammat en av 1940-talets stora svenska formidéer, stjärnhuset. Dess vinklar möjliggör fler ljusa hörnlägenheter kring ett och samma trapphus. Husens form och områdets planering har givit i stort sett alla lägenheter del av den magnifika utsikten mot Stockholms innerstad och Ulvsundasjön. På torget finns tunnelbanenedgång, butiker och ett parkeringsgarage vars storlek antyder 1960-talets osvikliga tro på bilismens framväxt. Från torget följer ett parkstråk huvudgatan in mellan det långsträckta bostadshuset och stjärnhusen. Längst ute på klipporna avslutas området av Porten, konstverket i förgylld brons av Björn Erling Evensen.

Området är ett utmärkt exempel på 1960-talets arkitekturideal. Här finns ingen direkt fram- eller baksida utan alla bor så likvärdigt som möjligt samt med mycket ljus och grönska.

Konsten i vår närhet

Porten.jpg

PORTEN

Skulpturen ”Porten” (1971) av Björn Erling Evensen (f. 1924) är placerad vid Johan Enbergs väg med utsikt över Ulvsundasjön.

Denna monumentalskulptur – en fyra meter hög förgylld bronsskulptur – är ett bra exempel på hur viktig placeringen är för att ett verk ska få sin optimala verkan. Evensens arbeten genomsyras nästan alltid av andlig mystik. Redan som mycket ung lär han ha sagt: ”Formen som isolerad företeelse blir för mig tyst och meningslös. I min skulptur vill jag bära fram tankar och visioner som, utan att förneka skulpturen som uttrycksmedel, kan bli till berättelse, poesi och dramatik.”

Evensen arbetar gärna med abstrakta, rustika, tunga och stora former som upplevs som organiska tack vare den levande struktur han ger ytan. Han har anlitats för offentliga arbeten i Stockholm, Oslo och New York. I Solna finns ytterligare verk av honom, ”Vimpeln” (1972), en skrotskulpturgrupp vid Västra vägen i Hagalund.

(Ur boken ”Här har du din konst ” – en konstguide som berättar om 130 verk av 4500 i Solna stads ägo. Bokens författare är museiintendent Yvonne Sandberg Norlund och utgiven av kultur- och fritidsnämnden i Solna 1996.)

Schlaraffenland.jpg

SCHLARAFFENLAND

Konstverket “Schlaraffenland – Ett lyckorike där lättjan är en dygd” av Roland Persson är placerat på torget vid Västra Skogens tunnelbanestation. Kuddarna, med en central stapel på 16 kuddar i olika färger, mönster och teknik med kuddar spridda runt omkring stapeln på en sockel som överensstämmer med de andra låga stenmurarna på torget. Det finns också kuddar utspridda på två andra ställen på torget, två på ett ställe och en ensam på ett annat.

Nyårsnatten 1942/43 - kommunalborgmästare Johan Enberg höll tal till solnaborna på Råsunda Fotbollstadion inför landshövdingen, kronprinsen, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla.

Johan Enberg

Johan Enberg (1876 -1956) Solnas förste kommunalborgmästare.

Nyårsnatten 1942/43 i gnistrande kyla och mitt under brinnande världskrig firades att Solna blev stad. Kommunalborgmästaren Johan Enberg höll tal till solnaborna på Råsunda Fotbollstadion inför landshövding och kronprinsen, senare känd som kung Gustav VI Adolf, solnabo från Ulriksdal och prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, solnabor från Haga.

Det var ett idogt utredningsarbete under flera 10-tals år som resulterade i att Solna fick stadsrättigheter. Den 18 sep 1942 togs Solnas ansökan om stadsrättigheter upp i konungens konselj och gillades av kung Gustav V.

Översten png.png

Överste av 1:a graden

Överste av 1:a graden var en militär tjänsteställning som infördes 1972 som låg mellan överste och generalmajor. Fr.o.m. 1 juli 2000 utnämns dock inga nya sådana även om de redan utnämnda behåller sin grad varför den formellt kvarstår. Istället tillkom då graden brigadgeneral, som bättre motsvarar internationell beteckning. Tidigare var överstar av 1:a graden fördelningschefer eller motsvarande och på senare tid även regementschefer (tillika försvarsområdesbefälhavare) eller flottiljchefer.

Bilder

 
 
Föreningen Översten 1

Föreningen Översten 1

Pampas Marina

Pampas Marina

Västra Skogen

Västra Skogen

 
 
Johan Enbergs väg

Johan Enbergs väg

Pampas Marina

Pampas Marina

 
 
Gyllene Porten

Gyllene Porten

Schlaraffenland

Schlaraffenland